onsdag 10. november 2021

Baner og rydder Veien.

 

10. november

Baner, baner, rydder Veien, tar støt bort av mittt Folks vei, (Es.57,14). Bereder folket vei; baner, ja baner vei, sanker steinene derav, oppløfter et banner for folkene, (Es.62,10).
 
Herren har selv lagt veien, troens vei, ved sitt Ord, ved forjettelsen om kvinnens sæd som skulle knuse slangens hode (1.Mos.3,15) og han selv er Veien (Joh,14.6). 
Baner, rydder veiene o.s.v. er en profeti om Johannes døperen, Jesu forløper, banebryteren, som ved sin veldige botspreken beredte Veien til menneskehjertene for Messias (Mal 3) og for han nåde og sannhet og som borttok støt - alle fariseiske bud og egne gjerninger - disse store steiner, som lå i veien for Messian til hjertene og som lå folket i veien for i troen å annamme Messias og himmelens rike, som da var kommet nær; og han oppløftet banner for folket: Se, det Guds Lam som bærer verdens synd! Kjære sjel! Har Gud ved Ordet fått bane vei til ditt hjerte? 

Har han fått bortrydde hovmotens, egenkjærlighetens, egenrettverdighetens, verdenskjælighetens, gjærrighetens og vanntroens store steiner hos deg, som ligger i veien for Jesus til ditt hjerte? 

Når lovens ord får bøye og knuse ditt hjerte, se, da banes det vei for evangeliet; alt ryddes bort og du ser en eneste vei som du kan frelses på, nemlig ved troen på Jesus; du trenger deg inn som en fattig og fortapt med bønn, hunger og tørst frem til Jesus og da er veien ryddet og hjertet åpnet og mottakgeliggjort for nåden. Guds Ånd oppløfter da ved Ordet banneret: Korset med Offerlammets blod til syndenes forlatelse og du rettferdiggjøres ved troen, får fred ved korsets blod og Anden i hjertet til pant. 

Se, da er du kommet inn på den banede korsvei, strider under korsets banner og Seierfyrstens røde fane som har den innskrift: Jeg har seiret og dere skulle seire. Og da lyder Jesu formaning til deg, troende sjel! Følg meg som bærer banner frem for ti tusener (Høys.5,10). 

La ditt hjerte være åpnet for Jesus alene. Vokt deg for de anstassteiner ditt kjød kaster i veien for ham. Drukne og avplukk dem ved Ånden ved daglig anger og bot. 

Vokt deg likeledes for de mange anstøtssteiner djevelen og verden legger på din vei, for at du skal støte deg og om mulig falle. 

Endelig vokte du deg for de falske profeter som kaster så mange, dels sorte, dels hvite falske lærdoms steiner på den banede sannhets vei, som fyller veien med menneskegrus, meninger og tilsettninger og oppløfter ikke banneret, det rene korsets evenagelium som den eneste sannhetsvei for botferdige syndere og som heller ikke holder veien banet og plukker steinene av den for Guds folk.

Takk, Herre Jesus! at du er den nye og levende vei til Faderen og at du har lagt veien så lavt at de enfoldige, små og ydmyke kan både finne den og unngå å fare vill på den, ei heller støte eller forage seg på hva som legges på den, men ved troen trenge seg frem og nå målet, den evige salighet. Amen

Mel.: O Jesus, som har elsket meg. 

Lær oss det falske hykleri
fra Kristi gang å skille,
og ikke med det bare skinn
oss selv og andre drille,
Ei følge våre egne spor,
thi vår fornuft de rette
ei kan gjette,
Men dine veie for
vårt øye alltid sette.

(S.R. 50.14, J. 184.14, H. 541.15.)

Andakt av Ole Langeland. Hentet fra boken "Guds Raad til Frelse": Bibelske Betragtninger for hver Dag i Aaret ledsagende af opbyggelig Salmevers, til Fremme af Husandagt og Gudsfrygt