lørdag 27. november 2021

Formaning om å våke

 27. november. 

Vakn opp, du som sover, og stå opp fra de døde, og Kristus skal lyse for deg. (Ef. 5,14.) 

Ethvert uomvendt menneske befinner seg übevisst i en sovende og åndelig død tilstand. Det er seg ikke bevisst at det er en fordømt og fortapt synder.

Men av denne åndelige søvn er det Guds Ånd vil vekke deg når han roper: Vakn opp, du som sover! Og det legges jo til: stå opp fra de døde. 

Vi må merke at det ikke bare er en søvn synderen må vekkes opp av, men av døden, den åndelige død. Altså både sover synderen og er dertil død i synder og overtredelser. Og det skrekkeligste er, som sagt, at han ikke er seg denne forferdelige tilstand bevisst. 

Du sover, min uomvendte venn, likeså sikkert i døden som du sover i synden. Og denne åndelige søvn i døden er også en søvn som bringer døden. Du sover inn i den annen og evige død i helvete, hvor ormen aldri dør og ilden aldri slokkes, om du ikke lar deg vekke opp før det blir for sent. 

Vakn i dag og stå opp fra de døde, så Kristus kan lyse for deg. Da vil du bli deg rett bevisst din usalige tilstand, og får lære å erkjenne og bekjenne dine synder. Og du får i bot og bønn ved troen omfatte Jesu død og oppstandelse for deg til liv og rettferdighet. 

Og når du får del i Kristus, som er oppstandelsen og livet, så går også du over fra døden til livet. Du begynner å leve det nye liv med Kristus i Gud. Da har du del i den første oppstandelse, og da har den annen død ingen makt over deg. 

Er du, kjære sjel, våknet, så vær våken i bønn! Du har jo stått opp fra clen fryktelige åndelige død i synden og er kommet til livet i Gud, er blitt salig av nåde ved troen, som er en Guds gave. 

Vokt deg for atter å falle i åndelig søvn igjen, så det siste skulle bli verre med deg enn det første. 

Salig er den, sier Herren, som jeg finner våken når jeg kommer. 

Herre Jesus! Hjelp de få kloke jomfruer til å våke og finnes vakne i troen, så de lever i forventningen om at du skal komme til dom. Amen

Mel.: Vakn opp og slå på dine strenge. 

Vakn opp, vakn opp av verdens drømme,
I lunkne kristne, opp med makt!
Vår Jesus som skal verden dømme,
han roper hoyt: her ut på vakt!
Vakn opp, vakn opp med angers gråt
mens enda det er tid og råd.
(S.R. 28, R. 83, S. 148.)

Andakt fra boken "Guds råd til frelse" av Ole Langeland