torsdag 11. november 2021

Rettverdiggjort ved troen

 11. november

Altså rettferdiggjorte ved troen har vi fred med Gud ved vår Herre Jesum Kristum. (Rom.5,11).

Etter Adams fall er intet menneske av naturen rettferdig og salig og ingen kan ved sine gjerninger bli rettferdig for Gud. Vi er alle som de urene og alles våres rettferdigheter er som et besmittet klede. 

Men Guds Ord viser en vei ad hvilken det fallne menneske kan oppreises og rettferdiggjøres, nemlig ved troen på Kristus som er død for våre synder og oppreist til vår rettferdighet. Altså rettferdiggjøres den botferdige ved troen, som det middel, den hånd, som annammer og omfatter Kristus og hans for oss forhvervede rettferdighet. 

Denne tro er den Helligånds gjerning og skapes ved evangelium i den botferdige sjel, som levende føler sin synd med smertelig anger og bedrøvelse, føler seg naken, fortapt og fordømt til den evige død og vet eller ser ikke noen annen redning enn Jesus, som kom til verden for å gjøre syndere salige 

Og i det han hører at Jesus annammer syndere og at hvo som tror på ham, får syndernes forlatelse ved hans Navn, oppennes troen som tar sin tilflukt til Jesus og roper: forbarm deg over meg! 

Og har får etter kortere eller lengre tid det svar: Dine synder er deg forlatte, gå bort i fred! Når samvittigheten blir renset ved Jesu blod og synden borttatt, får mennesket fred med Gud i sitt hjerte. 

Rettferdiggjørelsen er en fri Guds nådes gjerning, i det  han for Kristi skyld tilgir den botferdige og treoende all synd, frikjenner ham i sin dom, antar ham til barn og skjenker ham ved troen den sønnlige utgårelses Ånd, ved hvilken sjelen roper: Abba Fader! 

Her må Kristus være den eneste grunn troen hviler på troen hviler på; gjerninger må ikke blandes inn med i rettferdiggjørelsen. 

Men rettferdiggjørelsen er ikke skjedd hvis ikke helliggjørelsen følger som en frukt, likesom det heller ingen sann helliggjørelsen kan være uten først rettferdigheten har funnet sted. Men av den følger kjærlighet til Gud og nesten og hat til all synd; for Guds Ånd helliggjør den benådede i den ene sanne tro på Krustus. 

Kjære leser! Er du rettferdiggjort ved troen og har fred med Gud ved vår Herre Jesum Kristum? Prøv deg, det gjelder ditt evige vel. Er du fredøs, så skynd deg i tide, gjør bot og vend om, så også du kan få høre Ordet fra Herren: Gå bort i fred. O, salig i livet og salig i døden!

Takk for Nåden du gav, kjære Gud! og vær meg arme synder daglig nådig for Krisit skyld. Amen

Mel.: Saligheten er oss nær

Den retterdighet består 
og for Gud alene gjelder, 
Når den arme synder heller 
seg til jesu blod og sår,
Favner ham i troens armer,
har ham til sin del og skatt;
Da vil Gud seg visst forbarme,
da er synden rent forlatt.

(H. 95.)

Andakt av Ole Langeland. Hentet fra boken "Guds Raad til Frelse"