søndag 21. november 2021

Håpet

 21. november 

Vi har en Gud som er en Gud til stor frelse, og hos Herren, Israels Gud, er det utganger fra døden. (Salm. 68,21.) 

Kjære venn! Er den levende Gud din Gud? Har han gjort deg levende og salig? 

Eller har du en død, selvgjort gud, som ikke kan frelse deg, som ikke kan fri deg fra dødens og helvetes vold, men lar deg bli i døden, i en død tro på en bokstavgud utenfor ditt hjerte? 

Se, da er du død i synder og overtredelser. Du er forblindet av denne verdens gud, djevelen (2. Kor. 4,4), som er virksom i vantroens barn. (Ef. 2, 2.) 

Vend om, og søk hen til den levende Gud. Han vil og kan frelse deg, og hos ham er det utganger fra døden. En død gud kan ikke frelse deg fra døden. Har du en død gud, så vil alt forlate deg i døden, og du må gå ned i den evige døds kvaler, under den levende Guds brennende vredes ild i all evighet. 

I dag er nådens tid. I dag er det utganger fra døden hos den Herre også for deg, usalige synder. Erkjenn og bekjenn din synd, og kom i bot og tro til Herren. Sukk: Herre, hjelp meg! forlat meg arme alle mine synder! Da blir han også for deg en Gud til stor frelse. 

Vi har en Gud, sier David. Med «vi» mener han seg og alle troende Guds barn. Vi har en Gud som er trofast å stole på. Han er verd å frykte, elske, tjene og ære. En Gud som er mektig til å frelse. All salighet, all glede og fred, lys og kraft i liv og død er han blitt for oss som tror.

I sin tid er det hos ham utganger fra all nød, alle fiender som volder sukk og tårer, ja «fra alt som har av sorger navn». Til sist er det utganger hos ham gjennom og fra den timelige død inn ad portene i den himmelske stad. 

Og da skal Guds barn bryte ut: Vi har ikke nå lenger en Gud og salighet i troen, men i beskuelsen, i den fulle nytelse. Vi mettes nå av fullkommen glede og salighet i beskuelsen av Guds åsyn. 

Denne Gud forakter du, ubotferdige sjel. Fortsett ikke lenger med det, men søk ham mens han finnes, kall på ham mens han er nær. 

Takk, Herre Jesus, fordi du ved din død har frelst oss fra døden og vil føre dine over døden til udødelighetens salige land. Amen. 

Mel.; Jesus, din søte forpning å smake.
Jesus, min brudgom, livsaligste broder,
kjærlighets kilde og salighets flod!
Takk for din nådes usiglige goder,
takk at du utoste for meg ditt blod!
Å, hvilken lengsel der var i ditt hjerte
meg med min Gud å forlike igjen.
Villig du utstod den hårdeste smerte,
ja selv ditt liv du i døden gav hen.
(S.R. 271.)

Andakt fra boken "Guds råd til frelse" av Ole Langeland