fredag 17. desember 2021

Hold ut i fristelse

 17. desember. 

Salig er den mann som tålmodig holder ut i fristelse; for når han har stått sin prøve, skal han få livsens krone, som Herren har lovet dem som elsker ham. (Jak. 1,12.) 

Slike herlige løfter er gitt til Guds barn. Slike salige utsikter har de under sin korte tids lidelser. 

Sirak sier: Mitt barn, dersom du kommer fram for å tjene den Herre Gud, så bered din sjel på fristelse. Det er noe som den sanne gudsfrykt fører med seg for Guds barn i en verden. For her er djevelen med hele ondskapens åndehær i himmelrommet, samt verden og kjødet, de fristende makter, som frister Guds barn til vantro og synd. 

Dette er lidelse for de hellige sjeler, som er én ånd med Gud, og etter det nye menneske elsker hva Gud elsker, og hater hva Gud hater. De har lyst til Guds lov (Guds vilje) etter det innvortes menneske. 

Men det gamle menneske, synden i kjødet, begjærer imot Ånden; derfor, når de ifølge Åndens drift vil gjøre det gode, så henger det onde ved, og de kan ikke gjøre det så helt og fullkomment som de etter det nye sinn ønsker å gjøre det. 

Dette å føle så mange kjødelige tanker, lyster og begjæringer, som strider mot sjelen som er renset og rettferdiggjort i Kristus ved troen, det er en slik lidelse for et Guds barn at han sukker og skriker: Jeg elendige menneske! hvem skal fri meg fra dette dødens legeme? 

Du strider og sukker, troende sjel, imot og under denne byrde. Du døder og dreper synden ved Åndens bistand, så den ikke hersker i ditt dødelige legeme. Du er ikke lydig mot synden i begjæringene, men du må lide under den. 

Vær tålmodig, tap ikke motet. Knurr ikke, men bær villig korset. For salig er du om du tålmodig holder ut i fristelse. 

Og fristelser vil det ikke mangle på. Den onde verden, med sine mangfoldige forargelser, og djevelen, de legger overalt snarer og garn for å forføre Guds barn til synd og fråfall fra Gud og sannhets tro. Ja, du har en svær kamp med lidelser å utstå, troende venn. For det er som et hav av fristelser her. 

Men ta imot alt som tilskikkes deg, og vær tålmodig i din ydmykelses omskiftelser! For gull prøves i ild, og Guds velbehagelige mennesker i ydmykelsens ovn. (Sir. 2.) 

Når du er blitt prøvet og har stått din prøve, skal du få livsens krone, som Herren har lovet dem som elsker ham. 

Herre Jesus! Gi meg de helliges tålmodighet og tro til å holde ut i striden inntil enden. Amen. 


Mel.: Jesus, dine dype vunder. 

La deg ingen fiende true,
vær i striden uforsakt.
Til din glede skal du skue
hvordan du ved Jesu makt
seirrik skal av kampen gå
og den skjønne krone få
som er henlagt i det høye.
Fest på den hver tid ditt øye

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar